A legjobb hitel az Ön igényei és lehetőségei szerint

Teljes Hiteldíj Mutató

A bankok Magyarországon a kamat mellett számos más jogcímen is megterhelnek bennünket, ha hitelt veszünk fel. A kölcsön összegén felül - azon az összegen felül, amit kézhez kapunk a hitel felvételekor - mire visszafizettük a hitelt, általában többféle költség adódik, amit be kell fizetnünk a pénzintézetnek. Ezen költségek összeségét nevezzük a hitel díjának.

Ilyen költségek lehetnek:

  • kamat
  • kezelési költség
  • hitelbírálati díj
  • értékbecslési díj
  • lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díja

A hiteldíj mutató, egy százalékos mutatószám, ami nem forintban, hanem a hitel összegéhez viszonyított százalékos értékben fejezi ki a hitel díját/költségeit. A teljes hiteldíj mutató (vagy a bevett gyakorlat szerinti rövidítéssel: THM) arra utal, hogy minden felmerülő költség szerepel benne.

A THM fontos előnye, hogy segítségével összehasonlíthatóvá válnak a különböző hitel termékek.

A teljes hiteldíj mutató definíciója:

A teljes hiteldíj mutató az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a hitel folyósításáig bezárólag a kölcsönnel kapcsolatban fizetett összes költséggel csökkentett hitelösszeggel.

A THM-re vonatkozó szabályokat a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj mutató számításáról és közzétételéről szóló 41/1997. (III. 5.) Korm. rendelet tartalmazza.

Bővebb tájékoztató olvasható a teljes hiteldíj mutató témájában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján Amit a THM-ről tudni kell! címen.