A legjobb hitel az Ön igényei és lehetőségei szerint

Októbertől megújul a lakástámogatási rendszer

Október 1-től új lakástámogatási rendszer bevezetését tervezi a kormány a júliusban megszűnő szocpol helyett. A jövő hónaptól megszűnő lakástámogatásoktól több, mint 170 milliárd forint megtakarítást remél a következő három évben a kormány.

Az új lakástámogatási rendszer szerint a célzott kamattámogatást ezentúl csak 35 év alattiak igényelhetik majd, új lakás vásárlásához, építéséhez vagy korszerűsítéséhez. Ez a kamattámogatás várhatóan 30 millió forintos értékhatárig lesz igénybe vehető, és hitel összege pedig nem haladhatja majd meg a 15 millió forintot, korszerűsítés esetén pedig az 5 millió forintot. Feltétel lesz az is, hogy sem a kérelmezőnek, sem pedig közvetlen hozzátartozójának (házastárs, élettárs, gyermek) ne legyen másik lakása, valamint az, hogy be is költözzön az ingatlanba.

Erre az új kamattámogatási rendszerre évente nagyjából 2,5-3 milliárd forintot fordítana a kormány, így ez rendszer a jelenleginek töredékébe kerülne csupán.

Természetesen akik már most is részesülnek valamilyen lakástámogatásban, azoknál megmarad a jelenlegi rendszer, vagy akik még július 1-e előtt benyújtják igényüket, azok ezt még a jelenlegi rendszer szerint vehetik igénybe.