A legjobb hitel az Ön igényei és lehetőségei szerint

A hitellel terhelt lakások adás-vétele

Nagyon érdekes cikket találhatunk a FigyelőNet-en a lakások kényszerértékesítéséről, a lakásaukciókról és arról, mi a módja annak, ha mi kerültünk kényszerhelyzetbe, és még a banki eljárás előtt szeretnénk értékesíteni hitellel terhelt ingatlanunkat.

A cikkből kiderül, hogy Magyarországon szerencsére még nincs tömeges kényszerértékesítés, de azért árveréseket már ma is rendeznek. Legutóbb a Hild csoport jelentette be, hogy olyan ingatlanokat kíván meghirdetni, amelynek korábbi idős tulajdonosai elhaláloztak. Ilyenkor az eladó 3 árat határoz meg, egy irányárat (ezt szeretné elérni az árverésen), egy kikiáltási árat (ez körülbelül a fele az előzőnek), és egy minimumárat (ami nem publikus, de ez alatt nem tekinti érvényesnek a licitet). Ha kényszerhelyzetbe kerülünk, jobb, ha megelőzzük magunk a banki eljárást, abból várhatóan kevesebb pénzünk folyna be.

Mi az eljárás menete, ha mi szeretnénk eladni a hitellel terhelt lakásunkat? Először is, a bank akkor fog velünk együttműködni a tulajdonos cserében, ha az ingatlan még többet ér, mint a hiteltartozásunk. Szerencsére azért a legtöbb hitelből vett lakás még ilyen, mert a törlesztések miatt az árfolyamváltozás és az esetleges ingatlanár csökkenés sem tüntette el a teljes fedezetet. Ha megvan a lehetséges vevőnk, akkor kérjünk egy igazolást a banktól a fennálló tartozásunk nagyságáról, az ügyvéd, aki közreműködik az adás-vételi szerződés elkészítésében, majd a szerződésbe foglalja, hogy a vevő a tartozás mértékéig a banknak utal, utána a vételár további részét pedig nekünk. Persze azért ez nem ilyen pofonegyszerű, tisztában kell lennünk pár eljárástechnikai elemmel is, miképp törli a bank a jelzálogot, milyen bejelentési kötelezettségeink vannak, mekkora késedelmi kamatot kell fizetnünk, ha nem érkezik be hozzájuk időben a pénz, stb. De ha minden zökkenőmentes volt, akkor kapunk a banktól egy törlési engedélyt, amivel a földhivatalban tehermentesítik az ingatlant. Ma már arra is van lehetőségünk, hogy hitelből vegyünk hitellel terhelt ingatlant. Ha a tartozás a lakáson kisebb, mint az új hitel, amit kapnánk, akkor elég egyszerű az ügymenet (persze ügyvédre itt is szükség van), a bankunk a teljes tartozás összegét átutalja a kért hitelből az eladónak, és amikor az ingatlan tehermentessé vált, a maradék összeget nekünk folyósítja. Ha viszont a tartozás nagyobb, mint az igényelt hitelünk, kicsit bonyolultabb lesz a helyzet, hiszen nem elég, hogy a bankunk a teljes hitelösszeget az eladó bankjának átutalja, még ki is kell azt egészítenünk.
Persze azért ez sem annyira bonyolult, tapasztalt munkatársaink mindenben szívesen állnak rendelkezésére.

A teljes cikk ide kattintva elérhető.