A legjobb hitel az Ön igényei és lehetőségei szerint

Az Országgyűlés korlátozta a bankok egyoldalú szerződésmódosítását

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely tartalmazza a bankok egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatos korlátozást. Ezt még 2008. novemberében kezdeményezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel úgy találta, hogy sok esetben az ügyfelek kárára érvényesült ez a szerződéses aszimmetria.

Természetes ugyan, hogy olyan esetben, ha bizonyos feltételek változnak (pénzpiaci index, jegybanki alapkamat, stb.) joguk van a pénzügyi szolgáltatóknak a szerződést módosítani, viszont lehetőséget kell biztosítani az ügyfeleknek is arra, hogy ilyen esetben szolgáltatót válthassanak. Eddig mindössze 15 napos volt az értesítési határidő, amelyen belül a banknak tájékoztatni kellett az ügyfelet a szerződésmódosításról, a mostani törvénymódosítás ezt a 15 napot 60 napra növeli úgy, hogy a változás hatálybalépése előtt legalább 40 nappal közvetlen módon is értesíteni kell erről az ügyfelet, nem csak hirdetmény útján.

Ez idáig ha a határidőig az ügyfél pénzügyi szolgáltatót szeretett volna váltani, igen magas költséget kellett ezért fizetnie. A GVH szerint jelzáloghitel esetében ez a hitel értékének legalább 4 százaléka volt, személyi kölcsön esetében pedig ez a szám már 4-10 százalékra is rúghatott. A mostani törvénymódosítás értelmében az ügyfél ingyenesen mondhatja fel a szerződést a szerződésmódosítás hatálybalépéséig. Ráadásul a banknak a szerződésmódosításra csak ez eredeti szerződésben megnevezett esetekben van lehetősége, továbbá a szerződés nem módosítható egyoldalúan új díj bevezetésével.