A legjobb hitel az Ön igényei és lehetőségei szerint

Méltányolható lakásigény

A méltányolható lakásigény az együtt költöző száma és az ingatlan értéke alapján meghatározott feltételrendszer, ami az egyik szigorú feltétele a közvetlen támogatások (pl. szocpol, otthonteremtési támogatás) igénybevételének.

Egy lakásigény akkor tekinthető méltányosnak, ha:

  • a lakás szobaszáma az igénylő és a vele együttköltöző családtagok száma alapján a méltányolható mértéket nem haladja meg,
  • a telekárat nem tartalmazó építési költség/vételár az ugyanolyan szobaszámú lakások Gazdasági Minisztérium által közzétett építési átlagköltséget nem haladja meg.

Méltányolható szobaszám:

  • 1-2 személy esetén: - min. 1 és max. 3 lakószoba
  • 3 személy esetén: - min. 1.5 és max 3.5 lakószoba
  • 4 személy esetén: - min 2 és max. 4 lakószoba.

Minden további személy esetében fél szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Három, vagy több gyermeket nevelő család esetében, minden további személy esetében egy szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Együttlakó, gyermektelen fiatal házaspár esetén a méltányolható lakásigény szerinti szobaszám meghatározásakor 4 személyt kell figyelembe venni.
Egygyermekes fiatal házaspárok esetében további egy gyermekkel lehet számolni, tehát a méltányolható lakásigény szerinti szobaszám meghatározásakor 4 személyt lehet figyelembe venni.

Tehát, ha valaki a házastársával és 2 gyermekével egy újonnan épült lakásba szeretne költözni Budapesten, akkor részére egy maximum 4 szobás, legfeljebb 24.500.000.-os ingatlan megvásárlásához járnak a közvetlen támogatások.